Technisch duiken met Nitrox


Horizontaaal stijgen & stoppen, zodat je beter decomprimeerd

Horizontaal stijgen & stoppen, zodat je beter decomprimeerd

Na het recreatieve duiken kun jij je verder ontwikkelen door technisch te gaan duiken.  Technisch duiken is niets meer of minder dan duiken met een ander ademgas dan perslucht. Je kunt daarbij denken aan trimix, heliox, maar ook aan nitrox.

Omdat de NOB in de basis een recreatieve duikbond is, kun je je voorstellen dat het nitrox duiken binnen de bond gezien wordt als een relatief gevaarlijke tak van sport.

Wat is Nitrox?

In gewone lucht zit 21% zuurstof. Zodra je daar meer zuurstof bij gaat mengen, dan spreek je van Nitrox. Ofwel zuurstofverrijkte lucht.

VEILIGER!

Ondanks de gevaren van nitroxduiken, is het veiliger dan duiken met gewone perslucht. Voorwaarde is uiteraard dat je je houdt aan bepaalde veiligheidsgrenzen.

Het verschil tussen duiken met ademlucht en nitrox.

Het verschil tussen duiken met ademlucht en nitrox.

Waarom Nitrox duiken?

In nitrox zit dus meer zuurstof, waardoor er automatisch minder stikstof in zit. En stikstof is het gas dat ons stikstofnarcose kan geven. Daarnaast is dat ook het gas dat decompressieziekte geeft als je te snel opstijgt of je decostops niet maakt. Dus door Nitrox te gebruiken, gebruik je minder stikstof en is de kans kleiner dat je stikstofnarcose of decompressieziekte krijgt.

Uiteraard is belangrijk hoe je omgaat met het gas. Je kunt bijvoorbeeld  gewoon op je luchttabellen duiken, terwijl je nitrox ademt. In dat geval heb je een grote veiligheidsmarge. Een ander alternatief is om langer te gaan duiken. In het gas zit immers minder stikstof, waardoor je langer op een diepte kan blijven zonder mijn nultijden te overschreiden.

Bij Nitrox Advanced duik je met stage of sidemount.

Bij Nitrox Advanced duik je met stage of sidemount.

Gevaarlijk?!?

Als mens heb je zuurstof nodig om te kunnen leven. We halen het uit de lucht door in te ademen. En het klink mischien een beetje raar, maar zuurstof is giftig! Dit geldt overigens voor veel stoffen, zolang je er maar genoeg van inneemt. En dat geldt ook voor zuurstof.

In het geval van zuurstof kun je een vergiftiging oplopen als je aan het duiken bent. En dat kan iedere duiker overkomen. Het zuurstof wordt giftig als je het inademt onder een te grote druk.

Het was Dalton die een wet ontwikkelde die zei: de druk van een gasmengsel is gelijk aan de opsomming van de deeldrukken  van alle deelgassen. Oftewel, stel: je hebt een bepaalde hoeveelheid gas en die heeft een totale druk van 1 Bar. In dat gas zit 21% zuurstof en 79% stikstof. In dat geval zijn de deeldrukken 0,21 bar voor zuurstof en 0,79 bar voor stikstof.

Zet je dat gas nu onder 2 bar druk, dan is de deeldruk van zuursstof 0,42 en die van stikstof 1,58 bar. Dus door de druk op het totale gas te vergroten worden de deeldrukken van de deelgassen ook groter.

Als je gaat duiken, dan wordt de druk naarmate we dieper gaan groter. Je kunt je vast voorstellen dat daardoor de deeldruk van zuurstof gaat stijgen. En dat kan giftig zijn. Door de jaren heen is gebleken dat:
• deeldruk zuurstof 1,4 bar of minder – geen gevaar
• deeldruk zuurstof 1,4 tot 1,6 bar – er bestaat een kans
• deeldruk zuurstof groter dan 1,6 bar, dan wordt de kans wel erg groot.

DUIK dus naar een diepte waar de deeldruk maximaal 1,4 bar is, dan is er geen gevaar.

OUWE LULLEN GAS

Toen ik begon met duiken was ik onder de indruk van die grote sterke mannen met nitrox. Nu blijkt dat veel mensen zich frisser voelen na een nitrox duik. Ze zeggen dat dit komt door het zuurstof. Dit is overigens niet bewezen, alleen ervaren.

Nitrox wordt geadviseerd voor de 50+ers. Het maakt duiken minder intensief en je houdt meer energie over. Het is overigens goed voor iedereen, maar specifiek voor de senior diver, de ouwe lul dus!

Nitrox opleidingen

Het duiken met nitrox mag je niet zomaar. Als je nitrox laat vullen, zul je vrijwel overal een brevet moeten laten zien. En in het kader van de gevaren van nitrox is het natuurlijk verstandig dat je weet waar je mee bezig bent.

Om te leren duiken met nitrox kun je de volgende opleidingen volgen:
1. Nitrox Basis, waarin je leert duiken te plannen & de voordelen en gevaren (na 1*)
2. Nitrox advanced leert je om te gaan decoduiken met nitrox. Je hanteert een stage voor je decostofs en je gaat dus ook echt decoduiken. (3* + decoduiken)

Stage / sidemount?

Dit is een extra fles die je bij je draagt. Kleiner en gedragen aan je voorkant. Hierin zit minimaal 50% zuursstof voor je decostops. Drie voorbeelden van stages zie je aan de linkerzijde.

Veiliger, stoerder & niet duur

Nitrox duiken is veiliger en persoonlijk vind ik het stoer. Een dubbele set op je rug, dubbele aansluitingen en dan ook nog eens een stage. Kijk dan kom je nog eens met iets aanzetten!

In veel vakantieoorden, bij vele duikscholen en vulstations kun je nitrox krijgen voor vrijwel de zelfde prijs als gewone perslucht. Maar dan moet je wel een brevet hebben. Daarnaast is het veiliger en biedt meer mogelijkheden. En dat willen Paul en ikzelf mogelijk maken.

Meer weten over Nitrox duiken?

Wil je meer weten over nitrox duiken of informatie over opleidingmogelijkheden? Stuur ons dan een mailtje.

Geplaatst in Nitrox
Duikschool Onderwater.nu
ankewesterlaken@gmail.com

We geven les door het hele land. Van Leeuwarden tot aan Maastricht. Neem contact met ons op over de mogelijkheden.
Onze opleidingen
<span>%d</span> bloggers liken dit: