Herkomst wrak Oosterschelde bekend


GeheimenDe herkomst van het wrak in de Oosterschelde bij de Roompot Marina Haven is eindelijk bekend. Het gaat om de vermiste Groninger Kustvaarder de Globe die in de Tweede Wereldoorlog werd omgebouwd tot Voorpostenboot.

In de jaren `80 en `90 van de vorige eeuw werd het wrak al diverse malen aan een duikonderzoek onderworpen, echter geen van de betrokken partijen wist het geheim achter dit wrak te ontsluieren. Recent zijn door intensief speur- duik- en archiefwerk de gegevens uit de Tweede Wereldoorlog naast elkaar gelegd. Met de uitkomst hiervan kan het team van onderzoekers niet anders concluderen dan dat het hier het Groninger kustvaartuig de Globe betreft. De vondst betekent dat de geschiedenis van het wrak, dat inmiddels ruim 65 jaar op de zeebodem rust en bewapend is met zwaar Duits luchtafweergeschut, nu voor een zeer groot deel compleet is.

Souvenirjagers
Fred Groen, Secretaris van de Wrakduik Stichting geeft ook onmiddellijk aan dat deze bekendmaking in de media dan ook gelijk weer slapeloze nachten oplevert. “We hebben al eerder getracht om de duikgemeenschap in Nederland en daarbuiten deelgenoot te maken van onze bevindingen de afgelopen jaren. Helaas zijn er dan ook weer een groep duikende souvenirjagers die de schatten op de zeebodem niet met rust kunnen laten en de resten het liefst willen bergen voor eigen en of geldelijk gewin”, aldus Fred. Het wrak dat in de ogen van de Stichting een oorlogsgraf is -er zijn immers zes opvarenden omgekomen tijdens de aanval door Engelse Typhoon vliegtuigen-, moet conform de regels dan ook zo gerespecteerd worden.

De gegevens van de vondst zijn te vinden op www.wdsr.nl.

Geplaatst in Wrakduiken
Duikschool Onderwater.nu
ankewesterlaken@gmail.com

We geven les door het hele land. Van Leeuwarden tot aan Maastricht. Neem contact met ons op over de mogelijkheden.
Onze opleidingen
<span>%d</span> bloggers liken dit: